Cora-cat

Gabo Caruso

Gabo Caruso (Buenos Aires, l’Argentina). Va estudiar ciències polítiques, fotografia, comunicació visual i fotoperiodisme. Està especialitzada en temàtiques de gènere. Li interessa la fotografia com a eina col·laborativa i de transformació social. Amb les seves obres vol establir vincles empàtics i íntims, buscant acostar realitats que refonguin les vores, els marges de la política, ampliant els límits del pensament. Els seus diferents projectes estan vinculats als drets humans a favor de la diversitat.
Ha publicat a El País, Stern, El diario.es, Photoworld la Xina, Vice, El Salt, etc. Els seus treballs han estat secundats per National Geographic i IWMF (International Women’s Mitjana Fundation) i s’han exposat internacionalment. Actualment resideix i treballa a Barcelona.

Cora

Canvia el món si canvi de gènere?

En els últims anys s’ha produït una cosa reveladora en el món: l’aparició en públic de niñ@s trans que, acompanyats per les seves famílies, exigeixen que s’atenguin els seus drets. La transsexualitat va existir sempre, però, històricament, el primer lloc d’exclusió havia estat la família. Després, les altres institucions (socials barrials, escolars, jurídiques, sanitàries, etc) també discriminaven aquestes persones.

 

Amb la Convenció sobre els “Drets del Nen” en 1989, se’ls va reconèixer com a subjectes de drets, però aquests drets es construeixen sobre la base cisgènere, negant que existeixin diverses maneres d’habitar el món. En 2018 l’OMS va eliminar la transsexualitat de la seva llista de malalties. No obstant això, l@s nen@s trans encara es troben entre els més vulnerables a l’assetjament escolar, agressions, autolesions i suïcidi. Segons les organitzacions LGTBIQ quan “una família, escola, hospital, club, respecta la identitat d’una persona menor, li està literalment salvant la vida”.

 

El 27 de juny de 2022, i després de dos anys de debat, el Govern va aprovar el projecte de “Llei trans” que preveu mesures contra la discriminació: “Les vides trans, ja no poden esperar”, va assenyalar la ministra d’Igualtat. L’Estat els reconeix el seu “dret a ser” encara que només a partir dels 12 anys.

 

Vaig conèixer a Cora en 2018, quan tenia 7 anys, a la seva casa de Barcelona, dues tardors després de realitzar la seva transició. Va ser la persona més jove a pertànyer a una associació trans a Espanya.

 

Amb la meva sèrie CORA (projecte evolutiu i participatiu), desitjo fer visible una infància invisible, mostrar la bellesa de ser qui ets, i demostrar visualment que és possible ser una persona trans i créixer feliç, si l’entorn -que abans excloïa- ara respecta i acompanya.