La isla que se hunde_CAT

RUIDO Photo

RUIDO Photo és una organització dedicada a realitzar reportatges fotogràfics i periodístics en profunditat sobre vulneracions als drets humans. Durant gairebé 20 anys ha treballat en més de 30 països. A més de publicar en mitjans de comunicació SOROLL produeix exposicions en l’espai públic, edició de llibres i projectes educatius usant la imatge documental.

Berta Salas Vicente

Edu Ponces

Va cursa el Mestratge en Cinema Documental a l’Escuela de Cine de San Antonio de los Baños EICTV, Cuba, i el grau en Humanitats en la Universitat Oberta de Catalunya.
Va participar com a ponent en el TEDxyouth Barcelona i va ser una de les vint fotògrafes menors de 20 anys premiades per Flickr 20 under 20, amb una exposició a Nova York.
Va rebre el premi Fototalentos i el premi Sony World Photography Awards en la categoria de retrat jove. També va ser una de les fotògrafes seleccionades en el 20Fotografos Atitlán, Guatemala, i des de 2023 és part de l’equip de RUIDO Photo.

És un dels membres fundadors de RUIDO Photo. Va ser cap de fotografia d’Elfaro.net d’El Salvador i ha col·laborat amb mitjans com The Guardian, El País, CNN en Español o la Revista 5W entre altres. Ha rebut el Premi Ortega y Gasset de Periodisme, el Picture of the Year International (POY), Picture of the Year Iberoamericà (POYi) i una beca National Geographic Society entre altres.

La isla que se hunde

Gardi Sugdub està condemnada a desaparèixer sota l’aigua. La pujada del nivell de la mar causada pel canvi climàtic devorarà aquesta petita illa del Carib panameny en pocs anys. Els seus més de mil habitants, indígenes de l’ètnia Kuna, esperen a ser traslladats a un nou assentament en terra ferma. El govern de Panamà ha construït una barriada amb 300 cases i una escola a la que haurien de començar a traslladar-se abans que acabi l’any 2023. El dia que això succeeixi, els Kuna de Gardi Sugdub es convertiran definitivament en refugiats climàtics.

Ells són primers en aquesta part del món, però a tot l’arxipèlag Kuna Yala, amb més de 70 illes habitades, li espera el mateix destí. Els Kuna van arribar a aquest lloc fa 300 anys, escapant de la violència i les malalties que portaven els conqueridors espanyols. Gairebé dos segles després van pagar la seva llibertat amb sang en una revolta enfront de les autoritats panamenyes. Avui tota la comunitat Kuna es veu amenaçada per la mateixa mar que tantes vegades li va servir de refugi.