Mariposas negras_CAT

Manu Brabo

1981. Va estudiar art i s’especialitza en fotografia l’any 2003. Comença la seva carrera com a fotoperiodista l’any 2007 a Kosovo. Des de llavors Manu ha utilitzat la fotografia per a explicar la violència de l’home contra l’home i les seves conseqüències. Hondures, Salvador, Líbia, Síria, l’Iraq, Haití o Ucraïna entre altres s’han emportat gran part la seva vinya fotografiant per a mitjans com Wall Street Journal, amb qui treballa actualment, o agències com The Associated Press, ONG’s com a Metges Sense Fronteres o fundacions com The Welcome Trust
En la seva carrera ha estat guardonat amb nombrosos premis internacionals entre els quals es compten el Pulitzer (2013) Picture of the Year en 5 ocasions o els premis de la Premsa Britànica.
El seu treball ha estat exposat col·lectiva i individualment en els festivals i centres fotogràfics més importants d’Europa i els EUA En 2017, al costat de National Geographic, crea una retrospectiva “Un dia Qualsevol” exposada a Madrid i Barcelona.

Mariposas negras

Quan Vladimir Putin va declarar l’inici de l “Operació Especial” contra Ucraïna, pocs dels que érem allí crèiem que ens enfrontàvem a una guerra a gran escala.

Els que portem cobrint el conflicte des de 2014 havíem vist, a vegades, una arrogància similar. Com a molt esperàvem combats més durs per la regió del Donbas. No obstant això, no em vaig equivocar en una cosa: jutjar la determinació i el coratge del poble ucraïnès, ni la resposta de les seves FFAA.

Tampoc em va sorprendre la falta de principis de l’exèrcit Rus i els seus atacs contra la població civil. l’Afganistan, Txetxènia o Síria ja eren exemples de les seves atrocitats.

“Papallones Negres” és el nom que donen els soldats a les cendres que surten i volen des de les cases incendiades durant les batalles.

En els meus més de deu anys com a fotògraf de conflictes només en siriana he vist tants atacs, i tan generalitzats, contra zones residencials hospitals i objectius civils.

Aquesta estratègia està dissenyada per a massacrar i desplaçar als ciutadans i minar la seva moral. I forma part d’un pla de neteja ètnica expressat obertament per polítics i periodistes de la Federació Russa.