Svane_CAT

Guillem Trius

Periodista de formació i Màster en Fotoperiodisme i Fotografia Documental pel London Collage of Communication. Ha treballat en països com Etiòpia, Uganda, Síria, Níger o Colòmbia, apostant per la creació de projectes documentals multimèdia de llarg recorregut, i publicant reportatges en mitjans nacionals i internacionals com National Geographic, Revista 5W o Al Jazeera.
Guillem ha exposat el seu treball a Espanya, Austràlia, Geòrgia, Itàlia, Bèlgica i el Japó i, des de 2017 és membre de l’agència OAK Stories.

Svane

Una tènue llum blanca es filtra entre els núvols en el fiord d’Oslo, comença el dia en el nord. Festives banderoles ondulen des d’un transbordador que parteix avui a la mar del Nord. Transeünts sense ombra envolten l’estructura de columnes neoclàssiques de l’edifici de la Borsa de Valors mentre esperen al sempre puntual tramvia. Oslo, la capital de Noruega, immensament rica en petroli, comença el dia diferent per a un altre grup de gent que jeu impassible davant aquest ritual, ja formen part d’un brutal i cruel paisatge. Els seus cossos prims i els seus rostres dilapidats per una llarga letargia es barregen amb angoixa amb l’imaginari més abstracte de Münch.

Oslo és la ciutat europea que acumula més percentatge de morts per sobredosis. Durant l’any 2020 van morir 324 persones. Un gram d’heroïna pot aconseguir-se fàcilment als carrers d’Oslo per 800 corones noruegues (70 euros) i no és gens rar que t’ho ofereixin diverses vegades si fas un volt pel centre. (fragment de l’article original)

“SVANE” (cigne) forma part del projecte NORDEN realitzat per l’agència OAK Stories que aborda en profunditat els clarobscurs dels països nòrdics, considerats en l’imaginari col·lectiu com a idíl·lics. Diversos informes publicats en els últims anys han estat unànimes en afirmar que els habitants dels països nòrdics són els més feliços, no obstant això, tant la felicitat com el silenci són conceptes genèrics, subjectius i multidimensionals. Cadascun de nosaltres té una percepció diferent del que és la felicitat; ho interpretem i entenem de manera diferent.