Ucrania, la última guerra en Europa-cat

Diego Herrera

Diego Herrera Carcedo és un fotoperiodista i fotògraf documental freelance, nascut a Bilbao el 1991, que ha viscut gran part de la seva vida a Burgos.
La seva formació va començar amb un Grau Superior en Realització d’Audiovisuals i posteriorment va realitzar el Grau Universitari de Comunicació Audiovisual.
La temàtica del seu treball tracta principalment de conflictes socials, que ha cobert a diferents llocs d’Europa: la crisi dels refugiats a Grècia i el seu camí a través de Sèrbia i Bòsnia, la postguerra d’Armènia per l’enclavament de Karabakh el 2021 o la guerra a Ucraïna el 2021 i 2022.
Ha treballat per a Europapress, Anadolu Agency, Eldiario.es, Gara i AraInfo. Les seves fotografies han aparegut en mitjans de comunicació internacionals com The Guardian, Liberation, BBC, CNN, Zeit, Time, NBC News, Fox News, El País, El Mundo, La Vanguardia…

Ucrania, la última guerra en Europa

Aquest treball es desenvolupa des del començament de la invasió russa d’Ucraïna al febrer de 2022. El conflicte del Donbass que va començar l’any 2014, va desembocar en una guerra a major escala. Ucraïna s’ha convertit en l’escenari de l’última guerra d’Europa, un conflicte bèl·lic que va iniciar Rússia i que ha posat a gran part del món en contra seva.

Aquesta selecció fotogràfica és una mostra de les conseqüències de la guerra sobre el poble ucraïnès i el seu exèrcit. Des del començament de la invasió de Rússia han mort almenys 5000 civils en aquest conflicte, entre els quals, hi ha aproximadament 246 nens. La matança de Bucha, on van ser assassinats al voltant de 1000 civils, el setge de Mariupol, els assassinats en Jarkiv, els continus bombardejos en el Donbass…

Les víctimes són més que números, són vides trencades amb una història personal darrere, que han perdut el més valuós que posseïm, la vida. Milers de persones han abandonat les seves llars a la recerca de refugi, en molts casos deixant enrere a familiars i amics. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, 6,3 milions de persones s’han desplaçat internament i 2,9 han sortit d’Ucraïna.

Els homes ucraïnesos que no han pogut sortir del país degut a la llei promulgada pel govern de Zelensky, han estat allunyats dels seus fills i dones, i lluiten en el front, amb una moral que ha anat de més a menys, ja que la força de l’exèrcit rus els ha anat consumint a poc a poc. Al voltant de 14.000 soldats ucraïnesos han mort defensant la seva terra.

Aquestes fotografies recorren la geografia ucraïnesa, des del oblast de Kiyv, passant pels oblast de Jarkiv, Donetsk, Lugansk i Zaporizhia. La crueltat de la guerra torna a Europa en el segle XXI, acostant-nos a la mort, la destrucció i la tristesa.