banderas – cat

Sergi Rugrand

L’Hospitalet , 1990 Va començar la seva carrera el 2014, col·laborant a La Burxa, un diari autogestionat de Barcelona. Des de 2016, ha estat documentant les conseqüències de l'activitat petroliera de l’Amazònia peruana i va cobrir la pandèmia a Lima per a EFE i AFP. Les seves imatges s'han publicat en mitjans com The New York Times, The Guardian, Clarín o El País, entre d’altres. Actualment treballa en un projecte sobre identitat a la península Ibèrica.

Banderas Blancas en el Valle del Sol

Enfonsat entre els turons del nord de la ciutat de Lima, entre els districtes de Puente Piedra i Ventanilla, es troba l’assentament humà del Valle del Sol. Com en tots els turons que conformen el marge de la capital peruana, el Valle del Sol és el que es coneix com a ‘invasió’, vuit famílies provinents de diferents províncies del Perú van arribar al 2008 i van aixecar les seves cases en un terreny que, en la lògica dels turons de Lima, al final li pertany a qui viu allí. A aquests vuit primers clans els van seguir altres, i en l’actualitat viuen 280 famílies que han vist en el Valle del Sol la possibilitat d’aixecar-se una casa modesta i construir una vida pròspera el més a prop que puguin de la metròpolis en un país tan centralitzat com el Perú.

Però la vida és dura en un barri tan jove que a penes compta amb línia elèctrica com a únic servei. L’Estat d’Emergència decretat per l’Estat peruà a mitjans de març davant la pandèmia de Covid-19 ha tret a la llum la precarietat en els turons. La majoria de residents del Valle del Sol, com la majoria de peruans, té treballs informals que els proporcionen ingressos diaris i que porten més de tres mesos sense poder exercir per les restriccions de la quarantena. El Govern va prometre bonus de 100$ i ajudes per als més vulnerables, però en el Valle del Sol totes les famílies són població vulnerable i ni la meitat ha rebut el bonus promès.

Per això passats els cent dies de quarantena l’única cosa que manté els plats de menjar plens és el treball solidari de les dones del turó, elles són les que sostenen la vida en els moments difícils organitzant olles comunes i enfortint les relacions entre les veïnes perquè cap família es quedi enrere.

 

Els problemes que enfronten aquestes dones passen pel fred, la fam, la criança dels fills, l’abandó de les seves parelles i la desatenció per part de l’Estat. Algunes estan esperant que conclogui la quarantena per a tornar a la seva província, unes altres han fet del turó la seva llar i tracten de tirar endavant la seva vida i la dels seus.